17 dec, 2017
Tekst grootte
Motor

Verkeersschool HENNIE - Motorrijlessen

A rijbewijs

Als je besloten hebt om een motor te gaan kopen of je hebt al een motor in je bezit, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk in het bezit komen van je motorrijbewijs. Daarvoor ben je bij verkeersschool Hennie aan het goede adres. We geven zowel motorrijles voor de lichte categorie als voor de zware categorie.

Deze splitsing in categorieën heeft te maken met uw leeftijd als toekomstige motorrijder. Vanaf 18 jaar t/m 20 jaar de lichte categorie (< 25 kW) en vanaf 21 jaar de zware categorie (? 25 kW).

Het behalen van het motorrijbewijs bestaat uit drie delen:

  • Theoriecertificaat
  • Praktijk deel 1 (voertuigbeheersing)
  • Praktijk deel 2 (verkeersdeelneming)


Motor theoriecertificaat

Het examen wordt afgenomen door het CBR en bestaat uit 50 vragen waarvan er 44 goed moeten zijn.
Het is niet verplicht om je motor theoriecertificaat te hebben voordat je met de praktijklessen begint, maar het is wel wenselijk zodat je beter bent voorbereid op (veel)voorkomende verkeerssituaties.

Praktijk:

Het praktijkexamen is bestaat uit twee delen, voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen) en verkeersdeelname. Beide delen worden afgesloten met een officieel CBR examen.

Praktijk Deel 1 - Voertuigbeheersing:

Hierbij zal het accent meer liggen op de beheersing van het motorvoertuig. Tijdens de lessen wordt veel aandacht geschonken aan de bijzondere verrichtingen. Deze zullen dan ook tijdens het eerste examen getoetst worden. In totaal zijn er 12 bijzondere verrichtingen, waarvan je er 7 op het examen kan verwachten.
Het examen deel 1 duurt ongeveer 30 minuten.

Praktijk Deel 2 - Verkeersdeelneming:

Zodra deel 1 behaald is gaat je verder met deel 2. Hierbij komen de bijzondere verrichtingen niet meer aan de orde, maar wordt er juist naar de verkeersdeelneming gekeken. Tijdens de lessen leer je volgens de verkeersregels op een veilige, vlotte en zelfstandige manier als motorrijder door het verkeer te begeven.

Omdat de meeste motorkandidaten al een autorijbewijs hebben komt dit onderdeel bij hun bekend voor. Het grote verschil met het autorijden is dat je met een motor veel kwetsbaarder bent dan met een auto en daarom zul je het rijgedrag daarop moeten aanpassen. Denk maar eens aan de plaats op de weg en defensief rijgedrag.

Dit alles zal dan wederom door het CBR geëxamineerd worden en de duur van dit examen is ongeveer 1 uur.

Meer artikelen...

Direct inschrijven

Schrijf je in voor een rij-opleiding bij Verkeersschool HENNIE. Vul het formulier in en ontvang de lesovereenkomst per email.

Meer informatie? Klik hier!
Inschrijven? Klik hier!

button_debesterijscholen.nl

Geregistreerde gebruikers kunnen hier inloggen